System HACCP jest rekomendowany przez Światową Organizację Zdrowia (WHO), oraz wymagany ustawodawstwem Unii Europejskiej. Jest najskuteczniejszym i najbardziej efektywnym narzędziem zapewnienia wysokiego standardu higienicznego warunków produkcji i przetwarzania żywności. HACCP jest systemowym postępowaniem mającym na celu identyfikację zagrożeń jakości zdrowotnej żywności oraz ryzyka ich wystąpienia, podczas wszystkich etapów procesu produkcji i dystrybucji żywności. Jest to również system, który kontroluje i opanowuje wszystkie zagrożenia istotne z punktu widzenia bezpieczeństwa konsumenta i ochrony jego zdrowia.
Aby system HACCP funkcjonował poprawnie wymagane jest wdrożenie takich systemów jak GHP, GMP uzależnione jest to od rodzaju obiektu.
GHP (Good Hygienic Practice) - Dobra praktyka higieniczna — dziaÅ‚ania, które muszÄ… być podjÄ™te i warunki higieniczne, które muszÄ… być speÅ‚niane na wszystkich etapach produkcji lub obrotu, aby zapewnić bezpieczeÅ„stwo żywnoÅ›ci.
GMP (Good Manufacturing Practice) Dobra praktyka produkcyjna —dziaÅ‚ania, które muszÄ… być podjÄ™te i warunki, które muszÄ… być speÅ‚niane, aby produkcja żywnoÅ›ci odbywaÅ‚a siÄ™ w sposób zapewniajÄ…cy jej wÅ‚aÅ›ciwÄ… jakość zdrowotnÄ… zgodnie z przeznaczeniem.
HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Point) —Analiza ZagrożeÅ„ i Krytyczny Punkt Kontroli — to system który identyfikuje, ocenia i kontroluje (opanowuje) zagrożenia istotne dla bezpieczeÅ„stwa żywnoÅ›ci.
Audit — to systematyczny, niezależny i udokumentowany proces uzyskiwania dowodu z auditu oraz jego obiektywnej oceny w celu okreÅ›lenia stopnia speÅ‚niania kryteriów auditów.
Dlatego zapraszamy do kontaktu w sprawie wdrażania systemów HACCP, GHP i GMP